INFLUENCIA DEL CLORURO DE CALCIO (CaCl2) COMO RETARDANTE EN LA MADURACIÓN DEL BANANO (Musa acuminata) DE RECHAZO VARIEDAD CAVENDISH.

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2019-12-18
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Abstract: Banana is one of the most produced and consumed fruits in Colombia, said production is subject to high quality standards to meet the required standards, where its adequate ripeness is taken into account. In order to prolong the shelf life of the rejection banana and offer a better quality of the product until reaching the final consumer, the influence of calcium chloride (CaCl2) on the shelf life of the Cavendish variety rejection banana tree (Musa acuminata) was evaluated. The bananas were subjected to immersion in different concentrations of calcium chloride (CaCl2) where respiratory and physicochemical intensity were evaluated, it was observed that the immersion of bananas in CaCl2 positively influenced the respiration rate compared to the control, The solution with 15 CaCl2 presented the best values with respect to the variables of weight loss, ° Brix, firmness and pH, and the highest respiration rate after 10 days of storage. As for the comparison with KMnO4, weight loss, acidity, firmness and pH were higher for bananas treated with CaCl2, pH and repair were more suitable for bananas treated with KMnO4. CaCl2 acted favorably on the physicochemical properties of bananas such as weight loss, soluble solids, acidity, pH and color, so it can be used in post-harvest treatments of this fruit. Resumen: El banano es una de las frutas más producidas y consumidas en Colombia, dicha producción está sometida a grandes estándares de calidad para cumplir con las normas exigidas, donde se tiene en cuenta su estado de madurez adecuado. Buscando prolongar la vida de anaquel del banano de rechazo y ofrecer una mejor calidad del producto hasta llegar al consumidor final se evaluó la influencia del cloruro de calcio (CaCl2) sobre la vida útil del banano (Musa acuminata) de rechazo variedad Cavendish. Los bananos fueron sometidos a inmersión en concentraciones distintas de cloruro de calcio (CaCl2) donde se evaluaron la intensidad respiratoria y fisicoquímicos, se observó que la inmersión de los bananos en CaCl2 influyo de manera positiva en la tasa de respiración en comparación con el testigo, la solución con un 15% de CaCl2 presento los mejores valores con respecto a las variables de pérdida de peso, °Brix, firmeza y pH, y la mayor tasa de respiración a los 10 días de almacenamiento. En cuanto a la comparación con el KMnO4, la pérdida de peso, la acidez, la firmeza y el pH fueron mayores para los bananos tratados con CaCl2, el pH y la reparación fueron más apto para los bananos tratados con KMnO4. El CaCl2 actuó de manera favorable en las propiedades fisicoquímicas del banano como son pérdida de peso, solidos solubles, acidez, pH y color, por lo que se puede utilizar en los tratamientos postcosechas de este fruto.
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